Şirine Hakkında

Şirince Hakkında

Şirince, İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı ve Selçuk’a 8 kilometre mesafede yer alan tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Köyün özgün adı olan Kırkınca, efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verilmiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla köyün adı Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.

Geçmişte, 19. yüzyılda ihracata yönelik incir üretimiyle ünlenen Şirince, 1800 haneli bir Rum kasabası olarak bilinirdi. Ancak 1923’te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu Rumlar köyü terk ederek Katerini’nin Nea Efesos köyüne yerleşmişlerdir. Yerlerine Kavala’nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadiller yerleştirilmiştir. Köyün ekonomisi, önceden bağcılık, şarap üretimi ve zeytincilik üzerine kurulu olsa da, yeni sakinlerinin tütün bölgesinden olmasıyla bir süre sekteye uğramıştır. Ancak son yıllarda turistik öneminin artmasıyla birlikte bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır. Köyde bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra şeftali, incir, elma ve ceviz yetiştirilmektedir.

1950’li yıllarda 2000-3000 civarında olan köy nüfusu, daha sonra 700’e kadar düşmüştür. Ancak 1990’lı yıllardan itibaren turizmin gelişmesiyle birlikte tekrar yükselişe geçmiştir. Köyde hala bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir.

Şirince’de konaklamak isteyenler, muhteşem Şirince Evler ve Şirince manzarası sunan Kırkınca Konakları ve Taş Evleri tercih edebilir. Rezervasyon yaptırmak için +90 232 898 31 33, 232 898 30 69 veya 538 206 22 27 numaralı telefonları arayabilirsiniz.


Translate »